keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

Kaapin Tyhjennys Sämpylät


Meillä syödään melko vähän leipää ja se vähäinenkin tulee aika usein itse leivottua. Näkkäriä niinkin menee ja pari reseptiä odotteleekin inspiraatiota. Tänään kuitenkin oli vuorossa sämpylät. Sämpylät on siitä helppoja, että sinne sekaan voi heitellä mitä kaapista löytyy. Itsellänikin tuli tänään tyhjennettyä purkkien pohjat taikinaan.



Sämpylät


6dl lämmintä vettä
50g hiivaa
2tl merisuolaa
1rkl tummaa siirappia
½dl oliiviöljyä
1dl auringonkukansiemeniä
4dl kaurahiutaleita
1dl durumvehnää
3dl hiivaleipäjauhoja
4dl vehnäjauhoja


Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi -> murenna tuorehiiva sekaan ja sekoita niin, että hiiva liukenee veteen. Lisää suola ja siirappi, sekä öljy, jauhot, hiutaleet ja siemenet. Taikina saa jäädä hieman löysäksi. Peitä leivinliinalla ja anna kohota lämpimässä kaksinkertaiseksi. Itse annan taikinan kohota n.1h ajan. 

Kaaada taikina reilusti jauhotetulle pöydälle ja jauhota vielä taikina päältä. Minä en vaivaa taikinaa ollenkaan, vaan kun saan taikinan hyvin jauhotettua ja se ei ole liimautunu pöytään kiinni, niin leikkaan sen 3-4 osaan. Sitten käsin painelen palat pitkoiksi ja leikkaan niistä sopivan kokoisia palasia ja nostan palaset pellille -> Leivinliina päälle ja annan kohota vielä 30min. 


Lopuksi voitelen vedellä ja ripottelen päälle vielä kaurahiutaleita. Sämpylät voi myös voidella kahvilla, joka on maustettu siirapillla =P Voi myös jättää voitelematta. Paista 225 asteessa n. 12-15min. Laita uunin pohjalle vesikuppi -> sämpylöistä tulee ihanan rapeita!

2 kommenttia:

Anu kirjoitti...

Herkullisen näköisiä sämpylöitä! Meillä leipää menee hirveästi ja välillä saatan leipoa sämpylöitä ja leipää useana päivänä peräkkäin. Sitten tulee aina kyllästyminen ja siirrytään kaupan tekeleisiin :)

Kirsikka kirjoitti...

Kiitos =) Sämpylät oli kyllä hyviä ja vielä seuraavana päivänäkin ihanan pehmeitä.